הפרעות חרדה הן התסמונת הפסיכיאטרית הנפוצה ביותר בעולם. במאה השנים האחרונות עלה מספר הסובלים כאשר אחד מכל ארבעה אנשים סובל כיום מחרדה. נשים סובלות יותר ( % 30.5 ) מאשר גברים ( % 19.2 ). הפרעות חרדה יורדות ככל שהמצב החברתי-כלכלי משתפר. התקפי חרדה גורמים לתחלואה גדולה, שימוש רחב בשירותי הבריאות ופגיעה תפקודית. מצבי חרדה ממושכים גורמים לעליה בתמותה לחולים שסובלים מהפרעות קרדיו-וסקולריות.
חשוב לפיכך שהאבחון והטיפול יתחילו מהר ככל האפשר.
נכון להיום הטיפולים בהפרעות חרדה הם בין היעילים ביותר בתחום הפסיכיאטרי. היום הוכח הקשר שבין פגיעות גנטיות שונות להתפתחותם של הפרעות חרדה. ממצאים ברורים מצביעים על חשיבותם של אירועי חיים טראומתיים שונים או מצבים של סטרס (דחק) מתמשך כגורם מרכזי. המנגנון המיידי של סימפטומים חרדתיים הוא חוסר איזון במערכות של אדרנלין וסרוטין (חומרים כימיים במוח).
|
כל אחד חווה חרדה - הרגשה המומה, לא נעימה של מתח, לחץ או פחד, מלווה בסימפטומים של: הזעת יתר, דפיקות לב מואצות , לחץ בחזה , פרפרים בבטן , אי שקט, סחרחורת או כאב ראש. שילוב הסימפטומים שונה מאדם לאדם.
ההבדל בין פחד לחרדה : פחד הוא תשובה לאיום ידוע , חיצוני ומוגדר ולא קונפליקטואלי.
חרדה היא התשובה לאיום לא ידוע, פנימי לא ברור או קונפליקטואלי. חרדה היא סימן המזהיר על איום כלשהו (נזק גופני , כאב , עונש אפשרי, תסכול חברתי או גופני, פרידה, שינוי בסטטוס). היא גורמת לאדם להגיב בהתאם כדי להקטין או לבטל את הסיכון, ובכך היא יכולה למנוע נזק אפשרי.
|
הפרעות של פאניקה עם או בלי אגורפוביה אגורפוביה ללא התקפי פאניקה פוביות פשוטות פוביה חברתית תגובת דחק חריפה תגובה לאחר דחק (פוסט טראומה) הפרעות חרדה כלליות הפרעות חרדה כתוצאה ממחלות אחרות הפרעות חרדה כתוצאה משימוש בחומרים פסיכו אקטיביים (סמים)
חרדה ממושכת עלולה לשבש את איכות חיינו, לפיכך מומלץ לפנות לטיפול. שילוב של טיפול תרפויתי ותרופתי עשוי לשפר את מצב החולה. מאחר שהפרעות חרדה הן רבות ושונות בין אדם לאדם הטיפול חייב להיות אישי ומותאם אישית לכל חולה.
|
דיכאון הוא הפרעה רבת גורמים: ממצאים מדעיים הוכיחו את מעורבותם של הגורמים הבאים בהופעתו של הדיכאון
חוסר איזון של חומרים פעילים במוח (נאורוטרנסמיטרים): נוראדרנלין, סרוטונין, דופמין.
הפרעות במערכת האנדוקרינולוגית (הורמונלית)
הפרעה גנטית
גורמים פסיכו-סוציאליים
|